Vad du måste veta när du tar med din smartphone utomlands

Ska du flytta till ett annat land i en snart framtiden och du skulle vilja köpa en ny telefon? Stressa inte! Läs våra must-know tips innan du köper någon telefon.

När vi flyttar till ett annat land, det första som kommer upp i huvudet är : vi måste se till att vi kan ringa hem regelbundet. Så vad gör vi? Vi köper en bra telefon. Men vet du att inte alla telefoner fungera över hela världen? Har du hört om GSM och CDMA-nät? Läs våra tips innan du lämnar Sverige och slipp köpa två smartphones istället för en!

  1. Kontrollera nätverket i ditt framtida land

För närvarande finns det två stora telefonnät världen över: GSM och CDMA. GSM-nätverket är det vanligaste nätverket över hela världen. Men stora länder som USA, Ryssland eller Sydkorea använder ett annat nätverk som heter CDMA.

Problemet är att telefoner avsedda för ett CDMA-nätverk inte fungerar i ett GSM-nätverk och vice versa. Därför, om du planerar att köpa en ny telefon, se till att det kommer att fungera i ditt nya land!

  1. Att låsa upp telefonen

Massor av människor undertecknar ett kontrakt med en leverantör i sitt hemland. De erbjuder normalt bra erbjudanden för smartphones, men oftast är  dessa telefoner är ”låsta” eftersom de fungerar endast med SIM-kort av samma leverantör.

Du vet aldrig när du kommer behöva din telefon, se till att telefonen är olåst innan avresa!

  1. SIM-kort och behålla sin hemtelefonnummer

Många utvandrare, antingen om de åker utomlands under en kortare tid eller för att kontakta personer lättare när de är i hemlandet, vill behålla sin nuvarande telefonnummer. Om du vill göra det, är det värt att kolla först upp med din nuvarande leverantör alla roamingavgifter. Numera, blir internationella samtal till mindre priser  populära i Europa och du kan hitta bra erbjudanden.

Om detta inte är fallet, kommer du behöva två SIM-kort (men du kanske att gör detta ändå även om du hittar en bra roaming affär, eftersom många människor inte är villiga att ringa dig på ett utländskt nummer i ditt destinationsland!) :

-Hemland SIM-kortet: för detta nummer, är det lämpligt att du ändra ditt nuvarande abonnemang och du får en grundläggande, bara för att hålla linjen aktiv.,

-Ett nytt SIM-kort för ditt nya bosättningsland: först, är det bättre att köpa ett förbetalt SIM-kort, så att du kan testa de olika företagen och kolla om de har bra nätverk i området där du bor. När du är nöjd med en, kanske du överväger för att upprätta ett avtal med villkor som lämpliga för dina behov.

  1. Ha en telefon försäkring

Även om du aldrig har haft det kan en telefon med försäkring i ditt hemland, när du är utomlands lockar du mycket mer uppmärksamhet, särskilt från högutbildade tjuvar. Därför, beroende på den telefon du har,  kan det vara lämpligt att ha en telefon försäkring. I slutändan är det så lätt att glömma det på ett soffbord, på tågsätet eller när man snabbhandlar, när du har bråttom med alla dina väskor!